

(28,90 zł egz.)
Kalendarz dla Miasta i Wsi na 2025 rok to popularna publikacja, w której Czytelnicy znajdą, m.in. przejrzyste i rozbudowane kalendarium (godziny wschodów i zachodów słońca, księżyca, uroczystości i święta katolickie, wskazówki kalendarza biodynamicznego),
ZASADY DOSTAWY
Kalendarz dla Miasta i Wsi na 2025 rok to popularna publikacja, w której
Czytelnicy znajdą, m.in. przejrzyste i rozbudowane kalendarium (godziny wschodów
i zachodów słońca, księżyca, uroczystości i święta katolickie, wskazówki
kalendarza biodynamicznego), praktyczne porady, ciekawostki oraz artykuły o
różnorodnej tematyce.
Pierwszy dział uzupełniony został ciekawymi treściami,
autorstwa specjalistów z Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w
Bratoszewicach.
Rozdział drugi „Nie samym chlebem” składa się ze
skłaniających do refleksji tekstów, m.in. dotyczących naszego dziedzictwa
kulturowego, a także przypomina ważne rocznice oraz postaci, m.in. Jana Pawła II
z okazji 105. rocznicy urodzin i 20. rocznicy śmierci oraz Stefana Żeromskiego z
okazji 100. rocznicy śmierci pisarza. Czytelnicy mają też okazję zapoznać
się z największą kapelą góralską w Polsce, czyli Małą Armią Janosika i
twórczością malarza Krzysztofa Łozowskiego.
Rozdział trzeci „Jesteśmy
Kościołem” opisuje wybrane zagadnienia z historii i teraźniejszości Kościoła w
Polsce i na świecie. Nie brakuje tu także aktualnych tematów związanych z pomocą
Kościoła dla potrzebujących np. w Ziemi Świętej czy Kenii.
Z kolei rozdział
czwarty „Co Ty na to?” zawiera wiele interesujących artykułów o różnorodnej
tematyce. Wiele miejsca w tegorocznym kalendarzu zajmują teksty przybliżające
ważne wydarzenia z historii Polski, których rocznice przypadają w 2025 roku. W
tej części kalendarza znajdują się także porady z różnych dziedzin, także
kulinarne i zdrowotne.
W rozdziale piątym „Przez żołądek do serca”
Czytelnicy znajdą m.in. inspirujące przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich, a
także znakomite propozycje dań, inspirowanych polską kuchnią regionalną, tym
razem śląską. Dowiedzą się także, jak mogła wyglądać uczta z okazji chrztu
Mieszka I, a także poznają zalety zdrowotne wielu znakomitych polskich produktów
żywnościowych.
Rozdział szósty „W zdrowym ciele...” został poświęcony
poradom zdrowotnym. Dla Czytelników z pewnością interesujące będą porady na
temat zdrowego żywienia. Znajdą tu także informacje o sposobach leczenia
propagowanych przez św. Hildegardę z Bingen i wiele przydatnych rad, jak
zachować zdrowie na długie lata.
Rozdział siódmy „Człowiek, świat, przyroda”
to skarbnica wiedzy o polskich lasach, a rozdział ósmy „Zachować
bioróżnorodność” zwraca uwagę na szeroko pojętą ochronę przyrody.
Przejrzysta, atrakcyjna i nowoczesna szata graficzna to dodatkowy atut
naszego Kalendarza.
Autor: opracowanie zbiorowe
Ilość stron: 304
Format:
208x290 mm
Oprawa: miękka
Druk: kolor
ISBN: 978-83-7401-848-7,
9788374018487